NOVA NAŠA REČ, 22.6.2018.
Jedan
od sigurno najpoznatijih kuvara Jugoslavije, Stevo Karapandža, tokom kratke posete
Leskovcu rekao je da mu je ovo povratak među prijatelje i podsećanje na druženje
sa Stevom, vlasnikom kafane „Gušter“, gde je snimljena jedna od epizodu serijala
„Male tajne velikih majstora kuhinje“, tv emisije koja je 80-ih godina prošlog veka
gledaocima nudila razne recepte za spremanje jela.
„Snimanje
je trajalo ceo dan. Sutradan, krećemo da prošetamo gradom moj snimatelj Oto i ja,
a znate kakvi su snimatelji, uvek im malo kadrova. Šetajući tako, ja vidim da je
kamera „otvorena“, odnosno da kaseta nije ubačena. Ništa od onoga što smo snimili
nije ostalo. Vratili smo se kod Steve i snimali ponovo. Za razliku od prvog dana,
u ponovljenoj verziji, snimanje je trajalo nešto više od pola sata. Kad neko pomene
Leskovac, osim roštilja, ta mala avantura mi uvek padne na pamet i to mi je jedna
lepa uspomena. Kad već pominjem leskovački roštilj, meni raste apetit čim neko pomene
leskovački voz. Inače, ja pratim rezultate mladih leskovačkih kulinara, sa kojima
se vrlo ozbiljno radi.“
Neki
kažu da je nekada, kada smo imali samo dva tv programa, lako bilo da emisija „Male
tajne velikih majstora kuhinje“ bude gledana. Međutim, činjenica je da i danas takve
emisije imaju dobru gledanost, iako ima mnogo više kanala i raznovrsnog programa.
Karapandža smatra da je razlog tome i što su ljudi danas otvoreniji, što više putuju.
„U
to, nazovimo, moje doba, imali smo taj, neću reći jedini, neka bude dobro prihvaćen
začin „Vegetu“. Danas imate u gradovima kineske, italijanske i druge restorane,
kuhinje nekih drugih naroda i nacija... Sve se to izmenilo i izmešalo, svi žive
za gastronomiju. Zatim, nama je i standard porastao. Ja se sećam, kao seosko dete,
da ako je bila piletina za ručak u nedelju bilo je veselje. Danas to može da bude
svakodnevnica. Ali, ipak, se vraćamo toj tradiciji iako su nam mogućnosti drugačije.
Za to je odličan primer upravo leskovački roštilj, brend koji je ostao i koji ima
budućnost. Da lepše pojasnim, leskovački voz ne sme nikad da stane!“
U
vreme najveće popularnosti serije se znalo da je, za ono što se preporuči za spremanje
u emisiji, prekosutra problem naći sastojke za to u prodavnicama. Karapandža kaže
da je Oliver Mlakar (voditelj emisije) to često pričao.
„Dođem,
kaže on, na tržnicu, a ono se odužio red ispred. Dan pre smo imali npr. neko jelo
sa šampinjonima, a ono svi kupuju te šampinjone. Ma, reklama čini čuda, to vam je
isto uvek i svuda.“
Stevo
Karapandža je danas u penziji i kući obaveze oko kuvanja deli sa svojom suprugom.
„Moja
deca su ostala u Švajcarskoj, gde sam radio, tako da imamo neku jednostavnu kuhinju.
Ja volim da kad kuvam to bude nešto za kašiku. Obično skuvamo neku čorbu koji imamo
za tri dana. Nekad i zamrznemo, jer je teško spremati za samo dve osobe. U suštini,
tu je puno salata, ribe... Pokušavamo da zadovoljimo organizam sa svim potrebnim
stvarima, a da se pritom ne „prežderavamo“ sa mesom. Možda da mi je koje kilo manje,
bilo bi i bolje, ali s obzirom na moje godine zadovoljam sam svojom kilažom.“
Нема коментара:
Постави коментар