понедељак, 4. мај 2015.

URBANE LEGENDE - OSMOSPRATNICA



NOVA NAŠA REČ, 1.5.2015.

U prošlom broju „Nove Naše reči“ Nikola Milićević bavio se našim nasušnim problemima. Dobro, ako ćemo pošteno, ne baš nasušnim, više su to navodeni problemi... U tom tekstu zaključio je da kad zaživi projekat „Leskovac na vodi“ lučka kapetanija biće u osmospratnici. Da pojasnimo malo, to je zgrada u Leskovcu kojoj smo ime nadenuli po broju spratova koje ima. U njoj su smeštene razne opštinske uprave gde upošljenici kao mravi rade za dobrobit običnog građanina leskovačkog. Poznata je po brojnim partijskim kadrovima koji su tamo uhlebljeni i po mnogim urbanim legendana nastalim zbog tog broja upošljenih.
Npr. lift... Proizvođač ni u snu nije pretpostavio da će toliko vozikanja da bude gore-dole, jer toliki upošljenici žure do svoje kancelarije, a ipak planinarenje uz stepenice je za one koji su na dijeti. Zato svi samo čekaju kad će da pukne sajla i da lift umesto na gore, krene ne dole. Pitate se zašto žure do kancelarije? Ko zakasni nema gde da sedne. Postojeći broj stolica nije predviđen za toliki broj upošljenika, kaže opet ta urbana legenda. Problem je rešen uz pomoć obližnjeg renomiranog leskovačkog ugostiteljskog objekta, pa na smenu idu malo jedni, malo drugi.
Dalje, priča koja kruži je da, uz dobru organizaciju, tamo sigurno može da se uposli još stotinak novih aktivista. Jedina opasnost je što će zgrada početi da tone pod težinom, jer, opet po urbanoj legendi, projektant nije predvideo toliki broj ljudi u zgradi, pa temelj teško da će da izdrži. E, sad... I tu ima loših i dobrih strana. Loša je, naravno, ode zgrada... Dobra je ako ta zgrada počne da se krivi na neku stranu, pa vremenom može da postane turistička atrakcija kao onaj krivi toranj u Pizi! Eto prilike da Turistički savez Leskovca obogati ponudu!
I, na kraju, moja lična poruka za upošljenike „osmospratnice.“ Kad me muka, sreća, baksuzluk ili šta već natera kod vas nemoj da mi uvećavate račune ili me bacate kroz prozor zbog ovog teksta. Samo sam preneo ono što sam čuo od vaših kolega. Znajte da volim i ja vas i hvala vam što postojite.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Спиро, одма' покрени акцију "Спашавајмо осмоспратницу"! Ако осмоспратница пропадне, нема ништа ни од пројекат на Рупљански диливери јунит - Лесковац на воду! Како обрнеш, она му дође кључна зграда. Капетанија је то, еј! :)

Spyra је рекао...

Projekat o kome je reč je detaljno pojašnjen na sledećoj lokaciji:
http://www.jugpress.com/index.php?option=com_content&view=article&id=23529:leskovac-na-vodi-poplavio-fejsbuk--&catid=37:jug-srbije&Itemid=58